Invent

Het geld ligt op straat


Oké, misschien niet op straat, maar het ligt wel op jou te wachten bij diverse fondsen. De hoeveelheid stimuleringsprojecten, fondsen en potjes voor beginnende filmmakers in Nederland zijn niet te tellen. Slechts één ding heb je daarvoor nodig: tijd.

Veel fondsen hebben slechts een paar keer per jaar een inzendmogelijkheid voor je filmplan. Daarna moet je bovendien vaak een paar maanden wachten op de uitslag van de adviescommissie, het bestuur of andere geldschieters. Het Amsterdams Fonds voor de Kunst biedt de mogelijkheid om een versnelde procedure aan te vragen (hulde!), maar ook daar is een limiet aan. Naast het feit dat je moet wachten voordat je kunt beginnen met filmen, moet je niet denken dat je een subsidie-aanvraag in een middagje hebt getypt. Geloof ons: tijd is geld.

Hoeveel pieken kun je dan vragen, zul je denken. Om heel eerlijk te zijn, weten wij dat ook niet. Door laag in te zetten, maak je meer kans om de subsidie ook daadwerkelijk te krijgen. Aan de andere kant moet je niet vergeten dat er ook een hele hoop tijd gaat zitten in de aanvraag. Je mag dus best wat vragen van een fonds.

Voor de korte film Chance hebben we laag ingezet en we zijn erg dankbaar dat we 1300 euro subsidie kregen, de helft van de totale verwachte uitgaven. Aan de andere kant heeft de aanvraag inclusief pitchen, alle correspondentie en de eindverantwoording veel tijd gekost, waardoor we betrekkelijk weinig geld hebben overgehouden. Onze uitgaven bleken bovendien een tikkeltje hoger dan begroot, maar dat is weer een heel ander verhaal.

Comments are closed.

Vimeo

Twitter

Facebook

1 Minute Film School

Pencil drawings

Het geld ligt op straat

Scroll to top